Het leed wat Gigabyte heet

Afgelopen mei 2014 heeft Joëlle mij gevraagd om een nieuw systeempje in elkaar te zetten zodat ze er weer een tijdje mee vooruit kan.

Met de Tweakers.net Desktop Best Buy Guide Mei 2014 in de hand ben ik me toen weer in gaan lezen over alle mogelijkheden die er bestaan.

8676_big

Uiteindelijk na het bekijken van de mogelijkheden en natuurlijk het budget ben ik gaan bouwen op basis van de Mainstream-gamesysteem configuratie.

Bij verbouwing van de configuratie kwam ik uiteindelijk op het volgende uit:

Al met al een leuk setje, natuurlijk voordat je daadwerkelijk tot aanschaf over gaat even de Qualified Vendor List (QVL) checken!
Dus bij Gigabyte de QVL voor de DRAM modules en processor er even bij gepakt. Dat zag er allemaal goed, daarna nog even een dubbel check bij G.Skill.

Foto=BBDT36CWKat in het bakkie.

Alles bij elkaar verzameld en naar Alternate in Barendrecht om de boel aan te schaffen en in elkaar te schroeven.

Alles goed en wel, vliegen na installatie van Windows 8 Professional je de nodige errors om de oren, van Memory issues tot rare driver problemen. Na een aantal dagen pielen en herinstalleren bleek het maar niet over te gaan, zelfs niet bij een Windows 8 installatie zonder 3rd-party drivers.

Op advies van G.Skill het DRAM voltage al verhoogt van 1.5v naar 1.55v, niets mocht er baten. Bij het zoeken op “GA-Z87X-UD3H memory issues” bekroop mij al een akelig gevoel, het zou toch niet zo zijn dat er specifiek een probleem is met de Z87X serie bij Gigabyte. Helaas werden mijn zorgen werkelijkheid, bij het zoeken op de Gigabyte UK forums werd mij duidelijk dat ik niet de enige was met problemen bij het gebruik van 4 DIMM’s.

Bij het lezen van de twee threads kwam ik er al snel achter dat er helaas geen oplossing was.

Na een hele week stoeien met het Gigabyte moederboard was ik het zat, de beste oplossing: terug naar het enige merk waar ik tot op heden nog nooit problemen mee gehad heb, ASUS.

P_500

Een heel mooi ASUS MAXIMUS VI HERO bord op de kop getikt, werken al een tierelier zonder problemen.

Moraal van het verhaal, ga nooit meer naar Gigabyte als je het niet vertrouwt 😉